Ce mi-a spus despre autohton ca femeie în China despre ospitalitate

În a doua miercuri a lunii, Kristin Addis din Fii Muzeul meu de călătorie scrie o coloană de oaspeți cu sfaturi și sfaturi despre călătoriile feminine solo. Este un subiect important pe care nu îl pot acoperi, așa că am adus un expert care să-i împărtășească sfaturile.

Era luna februarie în China și, având în vedere orașul elevului Lijiang din provincia Yunnan, este încă o minunăție de iarnă rece. Așteptarea afară nu a fost cum aș fi vrut să petrec dimineața. Dar Ya Ting a avut un astfel de entuziasm pentru ideea de autostop, încât să opteze pentru autobuz părea plictisitor în acest moment. Făcea autostradă în China de luni de zile și considera că este o opțiune atât de întâmplătoare și evidentă, încât mi-a scos frica chiar din mine.

China a fost pe lista mea de găleată încă de la studierea mandarinei în Taiwan cu șapte ani înainte. Știam din conversații cu prietenii că călătoria în China nu va fi la fel de îngrijită și ușoară ca în sud-estul Asiei. Ce nu mi-am plănuit a fost să petrec aproximativ o lună fără să întâlnesc un alt străin, să fac autostrăzi peste 1.000 de mile și să învăț mai multe despre cultura și ospitalitatea chineză decât cred că este posibil să călătorești cu autobuzul sau cu trenul.

Ya Ting mă luase sub aripa ei după ce m-a auzit vorbind mandarina într-un cămin de pensiuni din Lijiang. A fost fascinată de fluența mea și a vrut să călătorească împreună, ceea ce am sfârșit pe marginea drumului căutând o plimbare până la Cheile Tigrei care au sărit. În 20 de minute, am avut prima noastră plimbare. Presupun că nu va dura ore după toate. Nu ne-a putut duce până la capăt și a sfârșit prin a ne arunca la o răscruce de autostrăzi. M-am gândit că acesta va fi sfârșitul norocului nostru, dar aproape imediat am mai făcut o plimbare.

Autostopul s-a dovedit a fi mai mult un studiu de antropologie decât o plimbare de bucurie înfricoșătoare și iresponsabilă. A fost uimitor de ușor, iar șoferii s-au dovedit incredibil de drăguți și normali. Ca nou autostop, m-am așteptat ca fiori și ucigași în serie să fie nevoiți să mă lupt cu macearea. În realitate, proveneau din toate practicile normale: membrii triburilor minoritare ale satelor, studenți universitari și oameni de afaceri care se întorceau acasă dintr-o călătorie de muncă.

Nu o dată m-am simțit amenințat sau nesigur.

Întâlnirea noastră cea mai de remarcat a fost când ne-a luat un copil de douăzeci și ceva. Nu ne-a putut duce până la capăt, astfel încât unchiul său ne-a cumpărat prânzul și un bilet de autobuz pentru restul călătoriei. Este ca și cum s-ar fi simțit obligat să ne ajute să găsim o modalitate de a ne completa viața. Mi-a adus ochi lacrimi de bucurie și recunoștință. Aceasta a fost prima dată când am înțeles importanța generozității și stima înaltă pe care oaspeții o comandă în China. A fost un act dezinteresat care se va repeta în săptămânile următoare.

Teoria lui Ya Ting fusese că am avut atât de noroc pentru că eram împreună un localnic și un străin și asta a stârnit intriga. Nu credea că vom avea atâta noroc odată ce ne despărțim. După câteva săptămâni de călătorie împreună, ne-am luat rămas bun și voi testa teoria ei.

M-am așezat în spatele autoturismului pe o autostradă intens traficată, pe rampă, în provincia Sichuan, coborând degetul mare de fiecare dată când o mașină de poliție conducea. Am fost bine conștient de provocarea dinaintea mea. Ya Ting nu mai era în preajmă să stea de vorbă și nici nu am avut pe cine să mă aplec dacă ceva nu merge bine. Acum eram doar un străin străin pe cont propriu care trebuia brusc să se descurce cu o abilitate mandarină de conversație de frontieră.

La început, câteva mașini au încetinit pentru o privire mai atentă, doar pentru a mări viteza. Atunci alții pur și simplu nu mergeau în direcția mea. Minutele se întindeau și mă simțeam învins. După aproximativ 30 de minute (sau o eternitate în funcție de cine contează), un duo amabil m-a luat și m-a dus întreaga opt ore până la Chengdu. Au găzduit prânzul pe drum și, după cum am ajuns să învăț că este tipic culturii chineze, au refuzat să-mi permită să plătesc pentru vreunul din ele. Am rămas uimit de bunătatea care mi-a fost încă extinsă acum, că eram doar un străin pe cont propriu și nu mai aveam personalitatea dinamică a lui Ya Ting care să mă ajute. Acest lucru mi-a întărit convingerea că oamenii nu erau prietenoși din cauza Ya Ting, dar că cultura chineză dictează o ospitalitate pe care nu o vedem deseori în Occident.

O săptămână mai târziu, doi parteneri de afaceri care se întorceau dintr-o călătorie din Tibet m-au ales. Au condus cam de două ori mai repede decât autobuzele și, între alb-o zgâlțâind pe bancheta din spate și mâncând felia ocazională de yak jerky (delicioase cărnuri de carne de vită deshidratate cu condimente tibetane), am discutat topografia Californiei în comparație cu Provincia Sichuan.

S-au oprit pe drum pentru un prânz al celebrului ya an pește, pe care șoferul, domnul Li, l-a ales din rezervorul de pește, împreună cu alte șase bucate masive pentru a fi împărțite între noi trei persoane. El a explicat că peștele avea o spadă cu două tăișuri în interiorul capului. Având în vedere expresia mea nedumerită, a ales să-mi arate, chemând chelnerița și rugându-i să rupă capul de pește.

Eram cu toții, dar convins că va trebui să mănânc creier de pește până când chelnerița a scos triumfător un os în formă de sabie din capul peștelui. Apoi a curățat-o și a modelat-o într-o brățară. A devenit simultan cea mai ascuțită și letală piesă de bijuterie cu adevărat interesantă pe care mi-a oferit-o vreodată cineva. Am simțit că inima mea a crescut cu două dimensiuni în acel moment.

China a stricat multe dintre percepțiile mele. Înainte de aceasta, nu am înțeles niciodată de ce a dat drumul cuiva. A intra în vehicule cu străini părea periculos și prost. În realitate, m-a învățat despre bunătate, mi-a îmbunătățit imensitatea abilității de limbă și a oferit o viziune privilegiată a unui străin în China. De la mâncarea mesei cu localnicii, până la șederea în mașinile lor, până la auzirea muzicii care le plăcea cel mai mult sau dacă preferau picioarele de pui bagate până la fructe uscate, am asistat la viața chineză într-un mod pe care aproape nimeni nu-l vede. Fără autostop, nu am putut înțelege niciodată natura generoasă și comunitară a chinezilor.

Kristin Addis este o femeie expertă în călătorii, care le inspiră pe femei să călătorească într-un mod autentic și aventuros. Fost bancher de investiții care și-a vândut toate bunurile și a părăsit California în 2012, Kristin a călătorit solo de peste patru ani, acoperind fiecare continent (cu excepția Antarcticii, dar este pe lista ei). Nu este aproape nimic din ce nu va încerca și aproape nicăieri nu va explora. Puteți găsi mai multe dintre muzica ei la Be My Travel Muse sau pe Instagram și Facebook.

Munții cuceritori: Ghidul călătoriei feminine în sol

Pentru un ghid complet A-to-Z în călătoria feminină solo, consultați noua carte a lui Kristin, Munții cuceritori. Pe lângă faptul că discută multe dintre sfaturile practice de pregătire și planificare a călătoriei, cartea abordează temerile, siguranța și preocupările emoționale pe care le au femeile cu privire la călătoria singură. Prezintă peste 20 de interviuri cu alte scriitoare și călătorii de sex feminin. Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre carte, cum vă poate ajuta și puteți începe să o citiți astăzi!

Rezervați-vă călătoria în China: Sfaturi și trucuri logistice

Rezervați-vă zborul
Găsiți un zbor ieftin către China folosind Skyscanner sau Momondo. Sunt cele două motoare de căutare preferate ale mele. Începeți cu Momondo.

Rezervați-vă cazarea
Puteți rezerva pensiunea dvs. în China cu Hostelworld. Dacă doriți să stați în altă parte, utilizați Booking.com deoarece întorc constant cele mai ieftine tarife. (Iată dovada.)

Nu uitați de asigurarea de călătorie
Asigurarea de călătorie vă va proteja împotriva bolilor, vătămărilor, furtului și anulărilor. Nu mă duc niciodată într-o călătorie fără ea. Folosesc World Nomads de zece ani. Ar trebui și tu.

Ai nevoie de ceva echipament?
Vezi pagina noastră de resurse pentru cele mai bune companii de utilizat!

Doriți mai multe informații despre China?
Asigurați-vă că vizitați ghidul nostru de destinație robust din China pentru mai multe sfaturi de planificare!

Loading...