Învățarea Pura Vida în Costa Rica

Acesta este un post de invitat de Abby Tegnelia, un fost expat care trăiește în Costa Rica. „Pura vida” este o expresie comună în Costa Rica, tradusă aproximativ în „viața pură” în engleză. Timpul lui Abby în Costa Rica a fost plin de experiențe de viață pur vida. Locuia într-o casă mică cu o cameră și s-a bucurat de o viață de cursuri de spaniolă, bea pe poala vecinului și se plimbă la apus pe plajă. Iată de ce Costa Rica este locul final pentru încetinirea ritmului.

Cea mai distinctă parte a trăirii sau călătoriei prin Costa Rica este ceea ce numesc „efectul de calmare”. Viața este atât de simplă acolo; cea mai stresantă decizie de a lua toată ziua este de multe ori unde să urmăriți apusul. Schimbările fizice sosesc datorită oportunității de a trăi într-o lume înconjurată de natură neatinsă. Maimuțele se joacă în copaci și cocosii se plimbă pe străzi.

Am trăit un an pe pământul „pura vida” și sunt surprins de multe concepții greșite pe care oamenii le au despre țară.

Cea mai evidentă greșeală pe care orice observație a expatului o reprezintă este aceea că mulți oameni cred că este sinonim cu Mexicul sau o amestecă cu Puerto Rico. Mulți călători sunt surprinși de faptul că chipsurile de margaritas și tortilla sunt rare. Ticos (cuvântul pentru autohtoni din Costa Rica) mănâncă de fapt o dietă foarte simplă din cea mai mare parte orez și fasole; prietenii mei locali fac adesea o tigaie imensă, de dimensiuni familiale, dimineața. La micul dejun, este servit cu un ou; vită, pui sau pește se adaugă mai târziu în zi, cu o salată de varză proaspătă la cină.

Nici totul nu este perfect. Este foarte scump să importi aproape orice în această mică țară din America Centrală. Vinul este triplu față de prețul în SUA, la fel ca multe alte lucruri. (Așadar, atunci când o comandați la un bar, așteptați-o să vină dintr-o cutie.) Am un prieten care plănuiește nunți, iar ea aude constant: „Dar în Mexic, ne-au oferit asta ... Dar în Mexic, avem o afacere la asta ... ”Răspunsul ei este întotdeauna:„ Atunci mergi să te căsătorești în Mexic ”.

Faimoasa natură din Costa Rica (jungle, păduri pluviale, plaje) nu dezamăgește - sunt curată și frumoasă. Dar, uneori, aparent puține baruri pe plajă există. În efortul țării de a păstra natura menționată, există legi stricte despre cât de aproape de plajă poți construi un bar, o casă sau un hotel. Așa cum ne-am aștepta într-o astfel de țară din America Centrală, astfel municipalitatea a ignorat acest lucru mai mulți ani. Însă țara a intensificat aplicarea forței de muncă și, astfel, în toată Costa Rica, iubitele haine de ceviche și găurile de udare au fost dărâmate, astfel încât plajele să revină la frumusețea lor naturală.

Unele lucruri cu care nu te vei obișnui niciodată: un bărbat care ține un bebeluș cu un braț, în timp ce se grăbește pe drumul principal pe bicicleta lui, încă îmi transformă stomacul. Însă ai încredere că există o soluție la fiecare problemă. O conductă se scurge în curtea din față și nu poți trece prin AYA? Nu mergeți balistic. Dă jos un camion și întreabă-le pe tine însuți. Uneori, oamenii de gunoi nu vin de o săptămână. Sincer, probabil au o carne de vită cu cineva din cartierul tău și se face în mod intenționat. Mormanul de gunoi va fi luat în cele din urmă. Între timp, considerați-o ca parte a farmecului.

Am ajuns recent pe aeroportul din Liberia la o masă de oameni din linia de imigrare. A fost haos. Americanii se uitau la mizerie, bărbații strigau și împingeau. Eram la fel de furios - pe ei pentru că sunt atât de nepoliticos. Tocmai ai aterizat pe un aeroport în aer liber din Costa Rica. Chiar credeți că cineva va ieși și va începe să direcționeze traficul? Zâmbește și așteaptă încă zece minute. Aceasta nu este Statele Unite. Stilul de viață lent se va manifesta în mai multe moduri diferite, nu toate după bunul plac.

De partea rabatabilă, de multe ori, o „problemă” va fi doar un fel de soluție. Odată, am avut nevoie de un portofel nou și nu am putut găsi unul singur de vânzare. (Există aproximativ trei magazine în pueblo-ul meu, majoritatea bătând doar suveniruri.) Dar oamenii din orașul meu aveau portofele, așa că știam că până la urmă îmi voi da seama cum să obțin unul. Într-o zi, răspunsul a venit literalmente. Într-o zi, o femeie a bătut la ușa mea cu un catalog ambalat cu produse de frumusețe franceze și haine colorate. Am răsucit prin ea și destul de sigur, am găsit un portofel! Câteva săptămâni mai târziu, s-a întors de la San José cu ea. Așa faceți cumpărăturile când cel mai apropiat oraș mare este la patru ore cu mașina - și puțini oameni au destui bani pentru ca o mașină să înceapă. Mi-am înlocuit Gucci-ul sfâșiat cu un portofel simplu din stofă maro acoperit cu flori colorate. Era 10 USD - și perfect.

Abby Tegnelia este un jurnalist junkie de călătorie, care muncește din greu pentru a găsi aventură în viața de zi cu zi după doi ani de călătorie și expat. Abby a părăsit Costa Rica când a fost angajată ca redactor de reviste (jobul ei de vis) din Las Vegas, și acum explorează o nouă carieră în Silicone Valley. În prezent lucrează ca consultant pentru pâlnie pentru clienți, strateg de social media și marketer de conținut.

Rezervați-vă călătoria în Costa Rica: Sfaturi și trucuri logistice

Rezervați-vă zborul
Găsiți un zbor ieftin către Costa Rica folosind Skyscanner sau Momondo. Sunt cele două motoare de căutare preferate ale mele. Începeți cu Momondo.

Rezervați-vă cazarea
Puteți rezerva pensiunea dvs. în Costa Rica cu Hostelworld. Dacă doriți să stați în altă parte, utilizați Booking.com deoarece întorc constant cele mai ieftine tarife. (Iată dovada.)

Nu uitați de asigurarea de călătorie
Asigurarea de călătorie vă va proteja împotriva bolilor, vătămărilor, furtului și anulărilor. Nu mă duc niciodată într-o călătorie fără ea. Folosesc World Nomads de zece ani. Ar trebui și tu.

Ai nevoie de ceva echipament?
Vezi pagina noastră de resurse pentru cele mai bune companii de utilizat!

Doriți mai multe informații despre Costa Rica?
Asigurați-vă că vizitați ghidul nostru de destinație robust din Costa Rica pentru mai multe sfaturi de planificare!

Loading...